IMG_5111Elsbeth van Noppen

In  1998 ben ik afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In de 17 jaar die ik daarna met mijn eigen bedrijf en als freelancer werk heb ik veel verschillende projecten gedaan. Deze projecten hebben allemaal gemeen dat ze gaan over beeld, media en op een visuele manier verhalen vertellen.

Als videokunstenaar heb ik rond de 45 grote video projecten geïnitieerd en gerealiseerd en is mijn werk te zien geweest op tentoonstellingen, festivals en musea in binnen- en buitenland. Daarnaast heb ik als VJ in veel clubs in Nederland  gestaan. Van 2000 tot 2014 jaar was ik als resident VJ verantwoordelijk voor de visuals van de Rotterdamse club Now&Wow.

Sinds 2004 geef ik film/ medialessen en workshops op verschillende niveaus van het onderwijs voornamelijk VO maar soms ook PO. In 2015 begeleid ik als docent aan de Willem de Kooning Academie studenten inhoudelijk in het maken van video.

In 2014 heb ik de opleiding tot MediaCoach bij het NOMC afgrond en mag ik mijzelf nu officieel MediaCoach noemen.  Recentelijk heb ik een nieuwe tak van mijn bedrijf opgezet  (Medialized.nl) waarin ik me richt op het bevorderen van nieuwe media en mediawijsheid binnen het Kunst en Cultuur onderwijs.

Op dt moment gaat mijn interesse vooral uit naar het maken van documentairefilms.

Documentaires

In 2010 werd ik  geselecteerd voor de Kids&Docs workshop van het Mediafonds ism IDFA en heb ik de documentaire Ik voel, ik voel, wat jij niet voelt… gemaakt. Deze documentaire gaat over kinderen die hun omgeving anders ervaren dan de meeste van ons, die tegen de stroom in hun eigen weg gaan en de wereld steeds met nieuwe ogen durven te zien.
Deze film heeft op diverse (inter)nationale filmfestivals gedraaid.

In 2011 volgde de documentaire De Meiden van Chica Radio, (ism met Natasja Morales). De Meiden van Chica gaat over het leven van Natasja en de drie jonge meiden Joanne, Eva en Seleika, die wekelijks het radioprogramma Chica Radio maken bij de populaire jongerenzender FunX.

Op dit moment ben ik bezig met de documentaire Eenling, die ik tijdens de IDFA Documentaire Workshop heb ontwikkeld. Daarnaast ben ik aan het filmen voor een documentaire over een vinyl platenzaak in Rotterdam.

VJ 

Mijn visuals kenmerken zich door de kleuren, de menselijke schaal en het eigen camerawerk, veel van het materiaal is zelf gefilmd, de beelden worden zo puur  mogelijk gebruikt.

Van 2000 tot heden ben ik als resident VJ betrokken bij de club Now&Wow. In de tijd die ik als VJ werk heb ik rond de 400 performances gedaan. Locaties waar ik als VJ heb gestaan zijn de bekendere Nederlandse clubs zoals Now&Wow, Nighttown, Off Corso, Maastheater, De Effenaar, Het Paard, Melkweg, Escape, Club 11, Mazzo, 013, Powerzone, Supperclub, en Dance Valley.

Video werken/ performances

Naast tentoonstellingen en projecties zijn ook performances een belangrijk onderdeel van mijn werk. Mijn visuals zijn dan tijdens een live optreden te zien. De afgelopen jaren heb ik tientallen videowerken/ performances ontwikkeld. Enkele voorbeelden zijn Blown Away, met het Rotterdams Philharmonisch Orkest (2012), Wereldmuziek en Jazz Gala, (2009) tijdens (her)openingsweekeinde van Concertgebouw De Doelen. Sweet Surrender (2004) op de expositie Crossing Currents in New Delhi (India) en later als performance tijdens het World Wide Video Festival in Amsterdam. Tempt. (2001) gemaakt als permanent videokunstwerk voor de Heineken Music Hall in Amsterdam, in opdracht van de Postbank. Tempt. is daarna ook te zien geweest op de overzichtstentoonstelling Commitment van het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst in Las Palmas te Rotterdam. Voor een uitgebreider overzicht zie mijn CV.

Ik werk niet alleen aan mijn eigen projecten, maar doe ook regelmatig werk in opdracht van bedrijven of organisaties. Deze films kunnen als doel hebben de kijker te informeren, maar vaak ook is de opdracht om een bepaalde sfeer of gevoel over te brengen, en kan ik het werk vrij invullen. Enkele van mijn opdrachtgevers waren: DZB Leiden, SIOO, Vestia, Hoogeschool Rotterdam, RET Rotterdam, Kunstgebouw en Tent.


Filmlessen/workshops

Als filmdocent heb ik van 2004-2010 als freelancer gewerkt voor het Kunstgebouw. Ik werkte samen met enkele andere docenten aan het project Zien Kijken Filmen ism met het IFFR en later met Meet de Maestro en Oude Routes Nieuwe Wegen. De filmlessen die ik gaf waren voor leerlingen van VMBO tot VWO. De lessen bestonden uit een ochtend of middag waarin de leerlingen eerst een stukje theorie kregen, zelf een scenario schreven en tekenden, en daarna in kleine groepjes aan de slag gingen. Aan het einde van de les werden alle filmpjes klassikaal terug gekeken. Gebruikte technieken waren, drama en stop-motion.


Workshops videoclip maken/ workshop VJ technieken 

Voor het Kunstgebouw verzorgde ik ook de VJ workshops waarbij de leerlingen kennis leerden maken met de VJ Mixer, en ze hun eigen videoclip live konden opnemen.

Voor de SKVR heb ik in 2010 meegewerkt aan de workshop Bollywood waarbij leerlingen hun eigen Bollywood videoclip filmden en als regisseur live leerden schakelen vanuit de regiekamer.

In samenwerking met Stichting Playground heb ik in 2003 en 2004 tientallen VJ workshops in buurthuizen in Rotterdam gegeven. Doel was om jongeren in de leeftijd van 6 tot 14 op een speelse manier in aanraking te laten komen met film, muziek en dans. Voor een groot scherm speelden de kinderen de hoofdrol in hun eigen videoclip, leerden zij met de camera’s werken en de VJ mixer te gebruiken.

Fotografie

Mijn liefde voor beeld is ooit bij de fotografie begonnen. Als kind was ik altijd al op pad met mijn fotocamera. Nog steeds fotografeer ik veel, meestal privé maar soms ook in opdracht. In 2005/2006 heb ik een groot project opgezet met bloemen fotografie als onderwerp. Ik maakte foto’s van bloemen die uitvergroot openbare ruimtes kleur gaven. Ik verkocht de foto’s zowel aan particulieren als aan bedrijven. Een van mijn opdrachtgevers was het opleidingscentrum SIOO in Utrecht. In 2012 heb ik een ontwerp gemaakt voor een 11 meter lange wand in een nieuw kantoorpand in Waalwijk.

Voor ToBe heb ik tijdens Natuur Verbeeld een workshop bloemenfotografie gegeven, waarbij mensen met hun eigen camera de natuur ingingen om bloemen op een andere manier te bekijken en fotograferen. Zij kregen hun zelfgemaakte foto’s direct uitgeprint mee naar huis.

Websites

Als videokunstenaar gebruikte ik vaak het programma Flash om mijn animaties en titels te maken, het was voor mij een kleine stap om ook de interactieve mogelijkheden bij mijn videokunst te betrekken. Ik maakte in die tijd een aantal interactieve werken in de vorm van een website. Tegenwoordig werk ik met Dreamweaver en in html/ CSS en maak ik vaak in opdracht websites voor mensen en bedrijven.


Grafische Vormgeving

In de afgelopen jaren heb ik tientalen folders, posters, boekcovers, visitekaartjes enz ontworpen. Voor ToBe verzorg ik sinds 2007 regelmatig het drukwerk van de ZomerJungle, NatuurVerbeeld en andere events zoals Poetrynight, Kunstbeleving in de Biesbosch en de Kinderboekenweek. Daarnaast verzorg ik de huisstijl voor een aantal bedrijven.

Tentoonstelling Exhibition

In 2008 heb ik ism Joka Davids een tentoonstelling geïnitieerd en georganiseerd over de Rotterdamse club Now&Wow. In die tijd leek het erop dat de club ter zielen was en ik had in de vele jaren dat ik daar als VJ werkte een groot archief met beeldmateriaal opgebouwd. Ik had in eerste instantie het idee om een documentaire te maken, maar realiseerde me dat Now&Wow veel complexer is dan om alleen in beeld te laten zien. Deze tentoonstelling was voor mij echt heerlijk om te ontwikkelen, omdat ik hier alle media waarin ik werk kon combineren. Zo was speciaal de geur van N&W nagemaakt om het gevoel van de club te kunnen herbeleven, er was een totale samensmelting van muziek, fotografie, visuals, decor, fashion, performance, etc. Voor deze tentoonstelling was ik verantwoordelijk van concept tot uitvoering  en ontwerp van de tentoonstelling.

Organisatie

In de tijd dat mijn bedrijf nog Barkode heette (1999-2003) en wij een groot kunst en cultuur festival in de Witte de Withstraat organiseerden werkten er rond de 20 mensen voor ons.  Naast de creatieve invulling zorgde ik ook voor een vloeibare aansturing van alle vrijwilligers, deelnemers en de betrokken organisaties.

In 2004 heb ik gewerkt voor het World Wide Video Festival in Amsterdam, deze organisatie organiseerde ieder jaar een groot internationaal video festival, met gasten en bezoekers van over de hele wereld. Ik was verantwoordelijk voor het bepalen van de communicatiestrategie betaalde publiciteit. Uitstraling van het festival naar buiten toe verfrissen. Beeldredactie van geselecteerde video’s catalogus, programmaboekje en website. Ontwerpen van commercial voor op monitors in trams. Ontwerpen van leaders voorafgaand aan de vertoning van de films. Ontwerpen van diverse gedrukte uitingen zoals programmaboekje, flyers, posters. Sponsors aantrekken. Aansturen en begeleiden van stagiaires.