Elsbeth van Noppen

In  1998 ben ik afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Sindsdien heb ik met mijn eigen bedrijf en als freelancer veel verschillende projecten gedaan. Deze projecten hebben allemaal gemeen dat ze gaan over beeld, media en op een visuele manier verhalen vertellen.

Als videokunstenaar heb ik rond de 45 grote video projecten geïnitieerd en gerealiseerd en is mijn werk te zien geweest op tentoonstellingen, festivals en musea in binnen- en buitenland. Daarnaast heb ik als VJ in veel clubs in Nederland  gestaan. Van 2000 tot heden ben ik als resident VJ verantwoordelijk voor de visuals van de Rotterdamse club Now&Wow.

Filmdocent

Als filmdocent heb ik van 2004 tot heden als freelancer gewerkt voor o.a. Willem de Kooning Academie, SKVR, Cultuurschool en het Kunstgebouw. Ik heb vele lesprogramma’s ontwikkeld, op het gebied van film, media en mediawijsheid.

Documentaires

In 2010 werd ik  geselecteerd voor de Kids&Docs workshop van het Mediafonds ism IDFA en heb ik de documentaire Ik voel, ik voel, wat jij niet voelt… gemaakt. Deze documentaire gaat over kinderen die hun omgeving anders ervaren dan de meeste van ons, die tegen de stroom in hun eigen weg gaan en de wereld steeds met nieuwe ogen durven te zien.
Deze film heeft op diverse (inter)nationale filmfestivals gedraaid.

In 2011 volgde de documentaire De Meiden van Chica Radio, (ism met Natasja Morales). De Meiden van Chica gaat over het leven van Natasja en de drie jonge meiden Joanne, Eva en Seleika, die wekelijks het radioprogramma Chica Radio maken bij de populaire jongerenzender FunX.

In 2019 heb ik de documentaire Vinyljunkies gemaakt. Vinyljunkies is een hypervisuele documentaire over de passie en obsessie van vinylverzamelaars. In een Rotterdamse platenzaak trachten zij hun honger naar gematerialiseerde emoties, dromen en herinneringen te stillen. De film ging in premiere tijdens het IFFR 2019 en werd in april vertoond bij tv Rijnmond.

Nocturnal Garden

Nocturnal Garden maakt de toeschouwer deelgenoot van het verborgen nachtleven van bloemen en planten. Nocturnal Garden is een audiovisuele live VJ performance ontwikkelt als Artist in Residence bij Trompenburg Tuinen & Arboretum in Rotterdam. In dit werk heb ik de flora in de nacht gefilmd en creëert ik een werk waarin nachtbloeiers, nachtgeurende bloemen en de verleiding van hun bestuivers tot leven komen.

De  live VJ performance in de openlucht van Trompenburg vond plaats op 13 december. Op het IFFR van 2020 zal een korte versie te zien zijn tijdens de RTM dag van het festival.

VJ 

Mijn visuals kenmerken zich door de kleuren, de menselijke schaal en het eigen camerawerk, veel van het materiaal is zelf gefilmd.

Van 2000 tot heden ben ik als resident VJ betrokken bij de club Now&Wow. In de tijd die ik als VJ werk heb ik rond de 400 performances gedaan. Locaties waar ik als VJ heb gestaan zijn de bekendere Nederlandse clubs zoals Now&Wow, Nighttown, Off Corso, Maastheater, De Effenaar, Het Paard, Melkweg, Escape, Club 11, Mazzo, 013, Powerzone, Supperclub, en Dance Valley.

Video werken/ performances

Naast tentoonstellingen en projecties zijn ook performances een belangrijk onderdeel van mijn werk. Mijn visuals zijn dan tijdens een live optreden te zien. De afgelopen jaren heb ik tientallen videowerken/ performances ontwikkeld. Enkele voorbeelden zijn  Nocturnal Garden in Trompenburg Tuinen &Arboretum (2019) Blown Away, met het Rotterdams Philharmonisch Orkest (2012), Wereldmuziek en Jazz Gala, (2009) tijdens (her)openingsweekeinde van Concertgebouw De Doelen. Sweet Surrender (2004) op de expositie Crossing Currents in New Delhi (India) en later als performance tijdens het World Wide Video Festival in Amsterdam. Tempt. (2001) gemaakt als permanent videokunstwerk voor de Heineken Music Hall in Amsterdam, in opdracht van de Postbank. Tempt. is daarna ook te zien geweest op de overzichtstentoonstelling Commitment van het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst in Las Palmas te Rotterdam. Voor een uitgebreider overzicht zie mijn CV.

Ik werk niet alleen aan mijn eigen projecten, maar doe ook regelmatig werk in opdracht van bedrijven of organisaties. Deze films kunnen als doel hebben de kijker te informeren, maar vaak ook is de opdracht om een bepaalde sfeer of gevoel over te brengen, en kan ik het werk vrij invullen. Enkele van mijn opdrachtgevers waren: DZB Leiden, SIOO, Vestia, Hoogeschool Rotterdam, RET Rotterdam, Kunstgebouw en Tent.

Filmdocent

Als filmdocent heb ik van 2004 tot heden als freelancer gewerkt voor o.a. Willem de Kooning Academie, SKVR, Cultuurschool en het Kunstgebouw. Ik heb vele lesprogramma’s ontwikkeld op het gebied van film, media en mediawijsheid.


Grafische Vormgeving

In de afgelopen jaren heb ik tientalen folders, posters, boekcovers, visitekaartjes enz ontworpen. De huisstijl, website, logo’s en fotografie van de Chicks and the City radio show komen van mijn hand. Daarnaast verzorg ik nog voor diverse andere bedrijven de huisstijl.

Tentoonstelling Exhibition

In 2008 heb ik ism Joka Davids een tentoonstelling geïnitieerd en georganiseerd over de Rotterdamse club Now&Wow. In die tijd leek het erop dat de club ter zielen was en ik had in de vele jaren dat ik daar als VJ werkte een groot archief met beeldmateriaal opgebouwd. Ik had in eerste instantie het idee om een documentaire te maken, maar realiseerde me dat Now&Wow veel complexer is dan om alleen in beeld te laten zien. Deze tentoonstelling was voor mij echt heerlijk om te ontwikkelen, omdat ik hier alle media waarin ik werk kon combineren. Zo was speciaal de geur van N&W nagemaakt om het gevoel van de club te kunnen herbeleven, er was een totale samensmelting van muziek, fotografie, visuals, decor, fashion, performance, etc. Voor deze tentoonstelling was ik verantwoordelijk van concept tot uitvoering  en ontwerp van de tentoonstelling.

Organisatie

In de tijd dat mijn bedrijf nog Barkode heette (1999-2003 met Martin de Korte) en wij een groot kunst en cultuur festival in de Witte de Withstraat organiseerden werkten er rond de 20 mensen voor ons.  Naast de creatieve directie zorgde ik ook voor een vloeibare aansturing van alle vrijwilligers, deelnemers en de betrokken organisaties.

In 2004 heb ik gewerkt voor het World Wide Video Festival in Amsterdam, deze organisatie organiseerde ieder jaar een groot internationaal video festival, met gasten en bezoekers van over de hele wereld. Ik was verantwoordelijk voor het bepalen van de communicatiestrategie betaalde publiciteit. Uitstraling van het festival naar buiten toe verfrissen. Beeldredactie van geselecteerde video’s catalogus, programmaboekje en website. Ontwerpen van commercial voor op monitors in trams. Ontwerpen van leaders voorafgaand aan de vertoning van de films. Ontwerpen van diverse gedrukte uitingen zoals programmaboekje, flyers, posters. Sponsors aantrekken. Aansturen en begeleiden van stagiaires.