Elsbeth van Noppen

In 1998 ben ik afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Sindsdien heb ik met mijn eigen bedrijf en als freelancer veel verschillende projecten gedaan. Deze projecten hebben allemaal gemeen dat ze gaan over beeld, media en op een visuele manier verhalen vertellen.

Als videokunstenaar heb ik rond de 45 grote video projecten geïnitieerd en gerealiseerd en is mijn werk te zien geweest op tentoonstellingen, festivals en musea in binnen- en buitenland. Daarnaast heb ik als VJ in veel clubs in Nederland  gestaan. Van 2000 tot heden ben ik als resident VJ verantwoordelijk voor de visuals van de Rotterdamse club Now&Wow.

Filmdocent

Als filmdocent heb ik van 2004 tot heden als freelancer gewerkt voor o.a. Willem de Kooning Academie, Digital Playground, SKVR, Cultuurschool en het Kunstgebouw. Ik heb vele lesprogramma’s ontwikkeld, op het gebied van film, media en mediawijsheid.

Documentaires

In 2010 werd ik  geselecteerd voor de Kids&Docs workshop van het Mediafonds ism IDFA en heb ik de documentaire Ik voel, ik voel, wat jij niet voelt… gemaakt. Deze documentaire gaat over kinderen die hun omgeving anders ervaren dan de meeste van ons, die tegen de stroom in hun eigen weg gaan en de wereld steeds met nieuwe ogen durven te zien.
Deze film heeft op diverse (inter)nationale filmfestivals gedraaid.

In 2011 volgde de documentaire De Meiden van Chica Radio, (ism met Natasja Morales). De Meiden van Chica gaat over het leven van Natasja en de drie jonge meiden Joanne, Eva en Seleika, die wekelijks het radioprogramma Chica Radio maken bij de populaire jongerenzender FunX.

In 2019 heb ik de documentaire Vinyljunkies gemaakt. Vinyljunkies is een hypervisuele documentaire over de passie en obsessie van vinylverzamelaars. In een Rotterdamse platenzaak trachten zij hun honger naar gematerialiseerde emoties, dromen en herinneringen te stillen. De film ging in premiere tijdens het IFFR 2019 en werd in april vertoond bij tv Rijnmond.

Nocturnal Garden

Nocturnal Garden maakt de toeschouwer deelgenoot van het verborgen nachtleven van bloemen en planten. Nocturnal Garden is een audiovisuele live VJ performance ontwikkelt als Artist in Residence bij Trompenburg Tuinen & Arboretum in Rotterdam. In dit werk heb ik de flora in de nacht gefilmd en creëert ik een werk waarin nachtbloeiers, nachtgeurende bloemen en de verleiding van hun bestuivers tot leven komen.

De  live VJ performance in de openlucht van Trompenburg vond plaats op 13 december. Op het IFFR van 2020 zal een korte versie te zien zijn tijdens de RTM dag van het festival.

VJ 

Mijn visuals kenmerken zich door de kleuren, de menselijke schaal en het eigen camerawerk, veel van het materiaal is zelf gefilmd.

Van 2000 tot heden ben ik als resident VJ betrokken bij de club Now&Wow. In de tijd die ik als VJ werk heb ik rond de 400 performances gedaan. Locaties waar ik als VJ heb gestaan zijn de bekendere Nederlandse clubs zoals Now&Wow, Nighttown, Off Corso, Maastheater, De Effenaar, Het Paard, Melkweg, Escape, Club 11, Mazzo, 013, Powerzone, Supperclub, en Dance Valley.

Video werken/ performances

Naast tentoonstellingen en projecties zijn ook performances een belangrijk onderdeel van mijn werk. Mijn visuals zijn dan tijdens een live optreden te zien. De afgelopen jaren heb ik tientallen videowerken/ performances ontwikkeld. Enkele voorbeelden zijn  Nocturnal Garden in Trompenburg Tuinen &Arboretum (2019) Blown Away, met het Rotterdams Philharmonisch Orkest (2012), Wereldmuziek en Jazz Gala, (2009) tijdens (her)openingsweekeinde van Concertgebouw De Doelen. Sweet Surrender (2004) op de expositie Crossing Currents in New Delhi (India) en later als performance tijdens het World Wide Video Festival in Amsterdam. Tempt. (2001) gemaakt als permanent videokunstwerk voor de Heineken Music Hall in Amsterdam, in opdracht van de Postbank. Tempt. is daarna ook te zien geweest op de overzichtstentoonstelling Commitment van het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst in Las Palmas te Rotterdam. Voor een uitgebreider overzicht zie mijn CV.

Ik werk niet alleen aan mijn eigen projecten, maar doe ook regelmatig werk in opdracht van bedrijven of organisaties. Deze films kunnen als doel hebben de kijker te informeren, maar vaak ook is de opdracht om een bepaalde sfeer of gevoel over te brengen, en kan ik het werk vrij invullen. Enkele van mijn opdrachtgevers waren: DZB Leiden, SIOO, Vestia, Hoogeschool Rotterdam, RET Rotterdam, Kunstgebouw en Tent.

Filmdocent

Als filmdocent heb ik van 2004 tot heden als freelancer gewerkt voor o.a. Willem de Kooning Academie, SKVR, Cultuurschool en het Kunstgebouw. Ik heb vele lesprogramma’s ontwikkeld op het gebied van film, media en mediawijsheid.


Grafische Vormgeving

In de afgelopen jaren heb ik tientalen folders, posters, boekcovers, visitekaartjes enz ontworpen. De huisstijl, website, logo’s en fotografie van de Chicks and the City radio show komen van mijn hand. Daarnaast verzorg ik nog voor diverse andere bedrijven de huisstijl.

Tentoonstelling Exhibition

In 2008 heb ik ism Joka Davids een tentoonstelling geïnitieerd en georganiseerd over de Rotterdamse club Now&Wow. In die tijd leek het erop dat de club ter zielen was en ik had in de vele jaren dat ik daar als VJ werkte een groot archief met beeldmateriaal opgebouwd. Ik had in eerste instantie het idee om een documentaire te maken, maar realiseerde me dat Now&Wow veel complexer is dan om alleen in beeld te laten zien. Deze tentoonstelling was voor mij echt heerlijk om te ontwikkelen, omdat ik hier alle media waarin ik werk kon combineren. Zo was speciaal de geur van N&W nagemaakt om het gevoel van de club te kunnen herbeleven, er was een totale samensmelting van muziek, fotografie, visuals, decor, fashion, performance, etc. Voor deze tentoonstelling was ik verantwoordelijk van concept tot uitvoering  en ontwerp van de tentoonstelling.

Organisatie

In de tijd dat mijn bedrijf nog Barkode heette (1999-2003 met Martin de Korte) en wij een groot kunst en cultuur festival in de Witte de Withstraat organiseerden werkten er rond de 20 mensen voor ons.  Naast de creatieve directie zorgde ik ook voor een vloeibare aansturing van alle vrijwilligers, deelnemers en de betrokken organisaties.

In 2004 heb ik gewerkt voor het World Wide Video Festival in Amsterdam, deze organisatie organiseerde ieder jaar een groot internationaal video festival, met gasten en bezoekers van over de hele wereld. Ik was verantwoordelijk voor het bepalen van de communicatiestrategie betaalde publiciteit. Uitstraling van het festival naar buiten toe verfrissen. Beeldredactie van geselecteerde video’s catalogus, programmaboekje en website. Ontwerpen van commercial voor op monitors in trams. Ontwerpen van leaders voorafgaand aan de vertoning van de films. Ontwerpen van diverse gedrukte uitingen zoals programmaboekje, flyers, posters. Sponsors aantrekken. Aansturen en begeleiden van stagiaires.

EXPOSITIES/ PERFORMANCES/ INSTALLATIES ( selectie)

2022 Vertoning foto’s Nocturnal Garden, De Maaltuin, Trompenburg Tuinen & Arboretum, R’dam, NL
2022 Expositie Nocturnal Garden, NP3 Groningen, NL
2021 Live VJ performance, Nocturnal Garden, Trompenburg Tuinen & Arboretum, Rotterdam, NL
2021 Visuals voor Animatie Variaties, IFFR, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Rotterdam, NL
2020 Expositie Nocturnal Garden, Flower Art Museum, Aalsmeer, NL
2020 Korte film A Midsummernight’s Dream, Hortus Botanicus Leiden, NL
2020 Film Nocturnal Garden, IFFR (RTM REMIX), Rotterdam, NL
2019 Live VJ performance, Nocturnal Garden, Trompenburg Tuinen & Arboretum, Rotterdam, NL
2019 Artist in Residence, Trompenburg Tuinen & Arboretum, Rotterdam, NL
2019 Vinyljunkies, documentaire, première IFFR Rotterdam, NL
2019 Visuals Couplet 2.0, kunstproject van Daan Samson en Grolsch, Concordia, Enschede, NL
2018 VJ Performance opening nieuwe locatie club Now&Wow, Rotterdam, NL
2018 Video voor kunstproject van Daan Samson met Bert Kreuk, Second Room, Antwerpen, BE
2017 Caroussel 360 graden film voor Powerboat
2016 VJ performance Now&Wow Fest, Maassilo, Rotterdam NL|
2015 Visuals voor Smog Free party, Daan Roosegaarde, Rotterdam NL
2013 Web serie Jeugdtheater Hofplein in zwaar weer
2013 Film Bejegening, voor DZB, Leiden, NL
2012 Visuals, Blown Away, Rotterdam Philharmonisch Orkest,  Fenixloods Rotterdam, NL
2011 Geselecteerd voor IDFA Documentaire workshop, Amsterdam, NL
2011 Documentaire De meiden van Chica Radio
2010 Documentaire Ik voel, ik voel wat jij niet voelt… screening op IDFA en Cinekid.
2010 Nominatie beste film International Filmfestival (TICFF ), TAIWAN
2010 Sex and the City DVD release tour, Diverse clubs door heel Nederland, voor Warner Bros
2010 Geselecteerd voor Kids&Docs documentaire workshop van IDFA, Cinekid en Mediafonds.
2009 Wereldmuziek en Jazz Gala, Concertgebouw De Doelen, Rotterdam, NL
2008 Nieuwe makers, video, voor Sioo Company
2008 Tentoonstelling Now&Wow Exhibitionism, Historisch Museum , Rotterdam, NL
2007 De geschiedenis en bouw van de zeppelin, video voor kunstgebouw
2006 Live performance Fade, Robodock, Amsterdam, NL
2006 Installatie Peepbox, Witte de With festival Rotterdam, NL
2006 Lezing over eigen werk,  ArtEZ Academie, Arnhem, NL
2005 TV commercial Tsunami S.O.S voor  MTV, TMF, the Box and RTL Boulevard
2004 Visuals voor club in London, Rotterdam Promotion.
2004 Video voor beurs stand Grey Goose/Bombay Sapphire, Bacardi NL
2004 Visuals voor After Party TMF Awards, Now &Wow, Rotterdam, NL
2004 Screening Sweet Surrender, Royal Dutch Embassy, New Delhi, INDIA
2004 VJ performance, Fashion Bar Lounge, New Delhi, INDIA
2004 Expositie Sweet Surrender, Crossing Currents, Lalit Kala Akademi, New Delhi, INDIA
2004 Performance The Nowies, Museumnacht, Boijmans van Beuningen, Rotterdam, NL
2004 Performance Sweet Surrender, Fashion Bar Lounge, New Delhi, India
2004 Visuals cabaret performance met Ted Langenbach, Zaal de Unie, Rotterdam, NL
2004 Visual performance met The Nowies, FOAM, Museumnacht Amsterdam, NL
2004 Visuals Sweet Surrender, World Wide Video Festival, Post CS Amsterdam, NL
2004 VJ installatie bruiloft, Van Nelle factory Rotterdam, NL
2004 Jurylid voor Visual Sensation, Montevideo en Paradiso, Rotterdam, NL
2003 VJ Performance, Lustrum Erasmus University, Rotterdam, NL
2003 Video, Den Haag Sculptuur, Kunstgebouw, Pulgri Studio, Den Haag, NL
2003 Performance Sweet Surrender, World Wide Video Festival, Melkweg Amsterdam, NL
2003 Visuals voor FHM 100 Sexiest Women of the Year event, Amsterdam, NL
2003 Installatie Sweet Surrender, Floriade, Haarlemmermeer, NL
2002 VJ performance Club Karma, Hilton Hotel, Amsterdam, NL
2002 Expositie Roots, Rotterdam Historisch Museum, Rotterdam, NL
2002 VJ performance Keyifland, Now&Wow Rotterdam, NL
2002 Festival IDIOM, Off_Corso, Now&Wow, Waterfront, Rotown, De Unie, Rotterdam, NL
2002 Film, Shades of Meaning, Rotown, Rotterdam, NL|
2002 Just Visuals, audio visual-festival, Now & Wow & Off_Corso, Rotterdam, NL
2002 Remix Marlboro Flashbacks, Paradiso Amsterdam, NL
2002 Live performance festival Lunch Club, Lichtfabriek, Haarlem, NL
2002 On Broken Wings, documentaire
2002 VJ performance Addictive, Thalia, Rotterdam, NL
2002 Installation Sweet Surrender, Pondicherry, India
2001 Expositie Tempt, Commitment, Fonds BKVB, Rotterdam, NL
2001 permanente installatie Tempt, voor Postbank Lounge, Heineken Music Hall, Amsterdam, NL
2001 Performance Gergiev Festival, Rotterdam Philharmonic Orkest, Now&Wow, Rotterdam, NL
2001 VJ performance State of Bliss, Supperclub, Amsterdam, NL
2001 Performance I’ve Just Met You, RET,  Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001, Rotterdam, NL
2001 VJ performance Remix, Dance Valley, Spaarnwoude, NL
2001 Maandelijkse VJ performance Liberated, Now&Wow, Rotterdam, NL
2001 Expositie Tempt, Residence Milders, Rotterdam, NL
2001 VJ symposium R.A.V.E. Off_Corso, Rotterdam, NL
2001 Wekelijkse VJ performance, Now&Wow, Rotterdam, NL|
2000 Performance Starfucker, Grapevine, Rotterdam, NL|
2000 Video installatie op ijsmuur voor Dow Chemicals , Atrium, Den Haag, NL|
2000 Performance Starfucker, MIX Festival, NewYork, USA
2000 Performance Tempt, Mazzo, Amsterdam, NL
2000 Exhibition Starfucker, Montpellier, FR
2000 Performance Starfucker, De Balie, Amsterdam, NL
2000 Performance AI, exploding cinema, International Film Festival Rotterdam, NL
1999 Performance KIKA KIDNAP, De Telegraaf
1999 Event, Big Bother, Nighttown, Rotterdam NL
1999 Festival, 2000 Beats Festival, Witte de With Festival, Rotterdam, NL
1999 Event Com Meat KIKA, Tent. Rotterdam, NL
1999 Installatie Channels, American Adventures festival, Stedelijk Museum Amsterdam, NL
1999 Nominatie Maaskant Prijs
1999 Expositie Now or Never, Rotterdam festival, Rotterdam, NL
1998 Expositie Gorkums Museum, Gorkum, NL
1998 Winnaar Zuid-Hollandse Vormgever prijs
1998 Level 2001, Nighttown, Rotterdam, NL
1998 Expositie Mode Fabriek, Westergasfabriek, Amsterdam, NL
1998 Summer Fashion Night, Nighttown, Rotterdam, NL
1998 Installatie en performance, RSG, Rotterdam NL
1998 Achter de schermen van het IFFR TV,  International Film Festival Rotterdam, NL

2020 Korte film A Midsummernight’s Dream, Hortus Botanicus Leiden, NL
2020 Film Nocturnal Garden op RTM REMIX IFFR, Rotterdam, NL
2019 Live VJ performance, Nocturnal Garden, Trompenburg Tuinen & Arboretum, Rotterdam, NL
2019 Artist in Residence, Trompenburg Tuinen & Arboretum, Rotterdam, NL
2019 Vinyljunkies, documentaire, première IFFR Rotterdam, NL
2019 Visuals Couplet 2.0, kunstproject van Daan Samson en Grolsch, Concordia, Enschede, NL
2018 VJ Performance opening nieuwe locatie club Now&Wow, Rotterdam, NL
2018 Video voor kunstproject van Daan Samson met Bert Kreuk, Second Room, Antwerpen, BE
2017 Caroussel 360 graden film voor Powerboat
2016 VJ performance Now&Wow Fest, Maassilo, Rotterdam NL|
2015 Visuals voor Smog Free party, Daan Roosegaarde, Rotterdam NL
2013 Web serie Jeugdtheater Hofplein in zwaar weer
2013 Film Bejegening, voor DZB, Leiden, NL
2012 Visuals, Blown Away, Rotterdam Philharmonisch Orkest,  Fenixloods Rotterdam, NL
2011 Geselecteerd voor IDFA Documentaire workshop, Amsterdam, NL
2011 Documentaire De meiden van Chica Radio
2010 Documentaire Ik voel, ik voel wat jij niet voelt… screening op IDFA en Cinekid.
2010 Nominatie beste film International Filmfestival (TICFF ), TAIWAN
2010 Sex and the City DVD release tour, Diverse clubs door heel Nederland, voor Warner Bros
2010 Geselecteerd voor Kids&Docs documentaire workshop van IDFA, Cinekid en Mediafonds.
2009 Wereldmuziek en Jazz Gala, Concertgebouw De Doelen, Rotterdam, NL
2008 Nieuwe makers, video, voor Sioo Company
2008 Tentoonstelling Now&Wow Exhibitionism, Historisch Museum , Rotterdam, NL
2007 De geschiedenis en bouw van de zeppelin, video voor kunstgebouw
2006 Live performance Fade, Robodock, Amsterdam, NL
2006 Installatie Peepbox, Witte de With festival Rotterdam, NL
2006 Lezing over eigen werk,  ArtEZ Academie, Arnhem, NL
2005 TV commercial Tsunami S.O.S voor  MTV, TMF, the Box and RTL Boulevard
2004 Visuals voor club in London, Rotterdam Promotion.
2004 Video voor beurs stand Grey Goose/Bombay Sapphire, Bacardi NL
2004 Visuals voor After Party TMF Awards, Now &Wow, Rotterdam, NL
2004 Screening Sweet Surrender, Royal Dutch Embassy, New Delhi, INDIA
2004 VJ performance, Fashion Bar Lounge, New Delhi, INDIA
2004 Expositie Sweet Surrender, Crossing Currents, Lalit Kala Akademi, New Delhi, INDIA
2004 Performance The Nowies, Museumnacht, Boijmans van Beuningen, Rotterdam, NL
2004 Performance Sweet Surrender, Fashion Bar Lounge, New Delhi, India
2004 Visuals cabaret performance met Ted Langenbach, Zaal de Unie, Rotterdam, NL
2004 Visual performance met The Nowies, FOAM, Museumnacht Amsterdam, NL
2004 Visuals Sweet Surrender, World Wide Video Festival, Post CS Amsterdam, NL
2004 VJ installatie bruiloft, Van Nelle factory Rotterdam, NL
2004 Jurylid voor Visual Sensation, Montevideo en Paradiso, Rotterdam, NL
2003 VJ Performance, Lustrum Erasmus University, Rotterdam, NL
2003 Video, Den Haag Sculptuur, Kunstgebouw, Pulgri Studio, Den Haag, NL
2003 Performance Sweet Surrender, World Wide Video Festival, Melkweg Amsterdam, NL
2003 Visuals voor FHM 100 Sexiest Women of the Year event, Amsterdam, NL
2003 Installatie Sweet Surrender, Floriade, Haarlemmermeer, NL
2002 VJ performance Club Karma, Hilton Hotel, Amsterdam, NL
2002 Expositie Roots, Rotterdam Historisch Museum, Rotterdam, NL
2002 VJ performance Keyifland, Now&Wow Rotterdam, NL
2002 Festival IDIOM, Off_Corso, Now&Wow, Waterfront, Rotown, De Unie, Rotterdam, NL
2002 Film, Shades of Meaning, Rotown, Rotterdam, NL|
2002 Just Visuals, audio visual-festival, Now & Wow & Off_Corso, Rotterdam, NL
2002 Remix Marlboro Flashbacks, Paradiso Amsterdam, NL
2002 Live performance festival Lunch Club, Lichtfabriek, Haarlem, NL
2002 On Broken Wings, documentaire
2002 VJ performance Addictive, Thalia, Rotterdam, NL
2002 Installation Sweet Surrender, Pondicherry, India
2001 Expositie Tempt, Commitment, Fonds BKVB, Rotterdam, NL
2001 permanente installatie Tempt, voor Postbank Lounge, Heineken Music Hall, Amsterdam, NL
2001 Performance Gergiev Festival, Rotterdam Philharmonic Orkest, Now&Wow, Rotterdam, NL
2001 VJ performance State of Bliss, Supperclub, Amsterdam, NL
2001 Performance I’ve Just Met You, RET,  Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001, Rotterdam, NL
2001 VJ performance Remix, Dance Valley, Spaarnwoude, NL
2001 Maandelijkse VJ performance Liberated, Now&Wow, Rotterdam, NL
2001 Expositie Tempt, Residence Milders, Rotterdam, NL
2001 VJ symposium R.A.V.E. Off_Corso, Rotterdam, NL
2001 Wekelijkse VJ performance, Now&Wow, Rotterdam, NL|
2000 Performance Starfucker, Grapevine, Rotterdam, NL|
2000 Video installatie op ijsmuur voor Dow Chemicals , Atrium, Den Haag, NL|
2000 Performance Starfucker, MIX Festival, NewYork, USA
2000 Performance Tempt, Mazzo, Amsterdam, NL
2000 Exhibition Starfucker, Montpellier, FR
2000 Performance Starfucker, De Balie, Amsterdam, NL
2000 Performance AI, exploding cinema, International Film Festival Rotterdam, NL
1999 Performance KIKA KIDNAP, De Telegraaf
1999 Event, Big Bother, Nighttown, Rotterdam NL
1999 Festival, 2000 Beats Festival, Witte de With Festival, Rotterdam, NL
1999 Event Com Meat KIKA, Tent. Rotterdam, NL
1999 Installatie Channels, American Adventures festival, Stedelijk Museum Amsterdam, NL
1999 Nominatie Maaskant Prijs
1999 Expositie Now or Never, Rotterdam festival, Rotterdam, NL
1998 Expositie Gorkums Museum, Gorkum, NL
1998 Winnaar Zuid-Hollandse Vormgever prijs
1998 Level 2001, Nighttown, Rotterdam, NL
1998 Expositie Mode Fabriek, Westergasfabriek, Amsterdam, NL
1998 Summer Fashion Night, Nighttown, Rotterdam, NL
1998 Installatie en performance, RSG, Rotterdam NL
1998 Achter de schermen van het IFFR TV,  International Film Festival Rotterdam, NL