VINYLJUNKIES (in productie)


‘De opwinding die het binnenlopen van een platenwinkel teweeg brengt, is wel eens omschreven als een combinatie van menselijke geilheid en de angst van een in een hoek gedreven dier. De druk op de blaas en darmen neemt toe, poriën gaan open staan, je weet niet waar je moet kijken, waar te beginnen, je wilt weg, je wilt blijven, je vergeet de tijd. 

Het ruikt altijd heel typisch in de door vinyl gedomineerde winkel, een beetje muf, droog. Maar voor mij is het Chanel No.5. Van downloads en mp3-spelers ben ik niet afkerig, maar scrollen door een iTunes bibliotheek is toch een stuk minder opwindend dan vieze vingers krijgen van een bak tweedehands vinyl.

Die vieze vingers, daar gaat het namelijk om: in het stof en de inkt en wat er al niet meer aan je vingers blijft kleven, zitten de vinylvirussen. Die bijten zich vast in je handen, komen in je bloedbaan en zorgen voor de honger. De honger naar nog meer muziek.’

Guuz Hoogaerts
(Redacteur @AvrosToppop3  Vinyl collector )

 

Wat drijft de fanatieke platenverzamelaar om steeds weer op jacht te gaan, ook al heeft hij nog stapels onbeluisterde platen van de vorige vangst? Waarom worden uren besteed aan het herschikken van de platenkast, op alfabet, genre, jaartal? Waarom gaat iemand op zoek naar 1000 exemplaren van Thriller van Michael Jackson? Ik wil begrijpen wat ze voelen als ze die ene plaat die ze jarenlang zochten in hun handen hebben. Wat gebeurt er dan, wat ervaren zij? Sommigen omschreven het als ‘de hemel’ als alles precies klopt. Anderen ervaren het als een drugs die inslaat, of als een gevoel van verliefdheid. Kan vinyl dit doen? Kan iedere verzameling worden aangewend om dit gevoel te bereiken, of is het de muziek, de combinatie van visuele stimulatie van de cover, de geur van het verleden in de hoes, de herinneringen die je ophaalt bij het beluisteren van een plaat die je vroeger op je kamertje thuis voor het eerst hoorde?

Producent: Miroir Film
Omroep: RTV Rijnmond

 

2016 RTV Rijnmond Documentary, In development/ production